Bomentuin

Bij een Landgoed horen kroonjuwelen, en dat geldt ook voor Landgoed Schovenhorst. Maar wat voor Schovenhorst het dierbaarst is, is niet opgeborgen in een kluis. Het zijn de eeuwenoude bomen, die mogen schitteren in de buitenlucht. Exotisch, ontzagwekkend en zeldzaam – of het nu gaat om de heilige Japanse Kransspar (Sciadoptytis verticillate), de Corsicaanse Den (Pinus nigra subsp. Laricio) of de Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), met zijn reusachtige formaat.

Klikt u hier voor een overzicht van onze wandelroutes.

Zie hier een overzicht van onze Kroonjuwelen.

Schovenhorst is beroemd om zijn bomen

Sinds 1848 liet stichter Mr. J. H. Schober van heinde en ver zaden komen om te onderzoeken of ze op de heide bij Putten konden groeien. Hij had zich voorgenomen van de woeste grond een bron van welvaart te maken, niet alleen met landbouw, maar ook met bosbouw. In binnen- en buitenland baarde zijn experiment opzien.  Zijn schoonzoon, dr. J. Th. Oudemans en zijn opvolgers, hebben zijn werk voortgezet.

Sindsdien is de naam Oudemans verbonden met Schovenhorst. De bossen en bomentuinen van Schovenhorst zijn unieke overblijfselen uit een periode van experimenteren en zoeken naar geschikte bomen voor de Nederlandse bosbouw. De familie Oudemans  is tot op de dag van vandaag verbonden aan Landgoed Schovenhorst.

Het Landgoed omvat vijf bomentuinen   (engels en duitse vertaling) ofwel arboreta: Kleine Pinetum (1852), Grote Pinetum (1901), Josinapark (1906), Arboretum (1938) en Drie Continentenbos (1967). In deze tuinen is in de loop der tijd een verzameling naaldbomen bijeen gebracht uit de gematigde klimaatzone. Deze collectie maakt deel uit van de Nationale plantencollectie, die te vinden is in de verschillende botanische tuinen in Nederland. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. Bij de kenners worden deze tuinen ook wel botanic guardians genoemd. Zij maken zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. Vandaar dat het van belang is dat botanische tuinen mee werken aan het behoud van planten- en boomsoorten.

De Bomencollectie

De bomencollectie op het Landgoed is ontstaan en ontwikkeld door het pionierswerk van vier generaties beheerders. De stichter van het landgoed, mr. J.H. Schober zocht naar mogelijkheden om de onvruchtbare ‘woeste gronden’ van de Veluwe productief te maken. Hij beproefde verschillende vormen van landgebruik, waaronder de bosbouw. Hij zocht naar boomsoorten, uit andere delen van de wereld maar met een vergelijkbaar klimaat, die sneller groeiden dan de hier gebruikelijke Grove den en beter hout zouden kunnen voort brengen. Hiertoe verzamelde hij zaden van naaldbomen uit de gematigde klimaatzone en kweekte ze op in zijn kwekerijen. Uit deze kwekerijen zijn het Kleine en het Grote Pinetum ontstaan. In 1929 ontving men een schenking van dwergconiferen waarmee het Josinapark is ingericht. Vanaf 1938 is het Arboretum op geografische grondslag ingericht met als doel de ontwikkeling van bomen te bestuderen wanneer zij zouden opgroeien in onderlinge concurrentie. Als laatste is het Driecontinentenbos aangelegd, een bosaanleg met soorten die uit de proefnemingen in het arboretum als geschikt naar voren kwamen.

De Schovenhorster collectie staat bekend als een verzameling coniferen uit de koele en gematigde streken van het noordelijk halfrond en is onderdeel van de Nationale Plantencollectie. De collectie is vanaf 1848 aangelegd en kent voor Nederlandse begrippen grote bomen (30-40 m. hoog).

De bomentuinen zijn opengesteld voor bezoekers, die individueel of in een rondleiding de tuinen bezoeken en de collectie kunnen aanschouwen. De rondleidingen bieden de gelegenheid om wetenswaardigheden over de verzamelde bomen te kunnen overdragen.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van alle bomen op Schovenhorst in de ‘Catalogus Schovenhorst’.